‍Een ‍korte ‍projectgeschiedenis

‍Een ‍gotisch ‍kunstproject




‍Don ‍werkt ‍al ‍sinds ‍1985 ‍aan ‍dit ‍project. ‍Een ‍lang ‍rijpingsproces ‍kreeg ‍een ‍vervolg, ‍na ‍zijn ‍pensionering ‍in ‍1992, ‍met ‍het ‍daadwerkelijk ‍ontwerpen ‍van ‍het ‍gebouw ‍en ‍vervolgens ‍het ‍snijden ‍van ‍stenen ‍in ‍zijn ‍achtertuin ‍in ‍zijn ‍huis ‍in ‍de ‍buurt ‍van ‍Parijs. ‍Toen ‍de ‍rotsen ‍zich ‍opstapelden, ‍vroeg ‍hij ‍een ‍vriend, ‍die ‍een ‍grote ‍schuur ‍had ‍net ‍ten ‍zuiden ‍van ‍Parijs, ‍om ‍zijn ‍voltooide ‍stenen ‍tijdelijk ‍(tot ‍2008) ‍daar ‍op ‍te ‍slaan.


‍Toen ‍ongeveer ‍80% ‍van ‍de ‍stenen ‍waren ‍bewerkt, ‍ging ‍Don ‍op ‍zoek ‍naar ‍een ‍locatie ‍om ‍te ‍bouwen. ‍Hij ‍vestigde ‍zich ‍uiteindelijk ‍op ‍een ‍plek ‍in ‍de ‍Bourgogne, ‍kreeg ‍op ‍miraculeuze ‍wijze ‍toestemming ‍om ‍zijn ‍architecturale ‍fantasie ‍te ‍bouwen ‍en ‍ging ‍aan ‍het ‍werk. ‍Het ‍pand ‍was ‍een ‍eenpersoonskamerhuis ‍dat ‍in ‍het ‍midden ‍van ‍de ‍18e ‍eeuw ‍werd ‍gebouwd, ‍wat ‍handig ‍zou ‍zijn ‍om ‍in ‍te ‍leven ‍terwijl ‍hij ‍aan ‍zijn ‍project ‍werkte.


‍Het ‍aangrenzende ‍weiland ‍had ‍de ‍juiste ‍afmeting ‍om ‍zijn ‍13de-eeuwse ‍gebouw ‍te ‍bouwen ‍en ‍laat ‍in ‍de ‍zomer ‍van ‍2008 ‍groef ‍een ‍graafmachine ‍een ‍gat ‍van ‍4 ‍meter ‍diep ‍voor ‍de ‍fundamenten ‍en ‍schepte ‍ook ‍toegangswegen ‍uit. ‍Het ‍bouwen ‍van ‍het ‍fundament, ‍de ‍basis ‍leek ‍een ‍eeuwigheid ‍te ‍duren, ‍in ‍totaal ‍twee ‍jaar. ‍Bovendien ‍kostte ‍het ‍veel ‍werk, ‍wat ‍ook ‍nog ‍nauwelijks ‍zichtbaar ‍was.


‍Tijdens ‍de ‍winter ‍was ‍werken ‍aan ‍het ‍gebouw ‍niet ‍mogelijk ‍en ‍omdat ‍Don ‍het ‍hele ‍jaar ‍actief ‍moest ‍zijn ‍om ‍het ‍werk ‍af ‍te ‍hebben ‍tegen ‍de ‍tijd ‍dat ‍hij ‍90 ‍werd, ‍moesten ‍we ‍een ‍groot ‍onderkomen ‍bouwen ‍dat ‍het ‍grootste ‍deel ‍van ‍de ‍bouwplaats ‍zou ‍beslaan.


‍Tijdens ‍het ‍eerste ‍deel ‍van ‍het ‍project ‍bracht ‍Don ‍elke ‍keer, ‍als ‍hij ‍reisde ‍van ‍Parijs ‍naar ‍Bourgondië, ‍een ‍lading ‍uitgehouwen ‍stenen ‍mee ‍uit ‍de ‍schuur ‍van ‍zijn ‍vriend. ‍Daardoor ‍was ‍Don ‍in ‍staat ‍om ‍die ‍stenen ‍weg ‍te ‍halen ‍die ‍hij ‍nodig ‍zou ‍hebben ‍om ‍de ‍kelder ‍te ‍bouwen.


‍Tijdens ‍de ‍daaropvolgende ‍winter ‍van ‍2009 ‍waren ‍Don ‍en ‍zijn ‍zoon ‍Sam ‍druk ‍bezig ‍met ‍het ‍maken ‍van ‍de ‍houten ‍frames ‍die ‍de ‍gebeeldhouwde ‍stenen ‍bogen ‍in ‍de ‍juiste ‍constructie ‍houden ‍terwijl ‍ze ‍in ‍de ‍mortel ‍werden ‍geplaatst. ‍Dit ‍bleek ‍een ‍behoorlijke ‍productiebaan ‍te ‍zijn ‍omdat ‍er ‍zoveel ‍te ‍maken ‍waren. ‍De ‍beste ‍manier ‍om ‍ze ‍te ‍maken ‍was ‍om ‍een ‍assemblagelijn ‍in ‍te ‍stellen ‍en ‍alle ‍stukjes ‍van ‍één ‍soort ‍uit ‍te ‍knippen ‍en ‍vervolgens ‍door ‍te ‍gaan ‍naar ‍de ‍volgende ‍soort.


‍Alvorens ‍de ‍frames ‍te ‍monteren ‍en ‍te ‍verven, ‍was ‍het ‍noodzakelijk ‍om ‍de ‍werkplaats ‍en ‍de ‍steenhouwerij ‍te ‍bouwen. ‍Met ‍zo'n ‍groot ‍project ‍waren ‍er ‍stenen ‍die ‍aangepast ‍moesten ‍worden ‍wat ‍nog ‍een ‍aanzienlijke ‍inspanning ‍klost. ‍Een ‍tienjarig ‍project ‍moet ‍over ‍geschikte ‍werkfaciliteiten ‍beschikken.


‍Omdat ‍voor ‍het ‍bouwen ‍13e-eeuwse ‍bouwtechnologie ‍wordt ‍gebruikt, ‍wordt ‍alleen ‍kalk ‍gebruikt ‍als ‍mortel. ‍In ‍tegenstelling ‍tot ‍cement, ‍is ‍ongebluste ‍kalk ‍erg ‍vatbaar ‍voor ‍bevriezing ‍voordat ‍het ‍hard ‍is, ‍wat ‍maanden ‍kost. ‍Het ‍resultaat ‍is ‍een ‍kort ‍bouwseizoen.

‍Omdat ‍een ‍tunnel ‍tussen ‍het ‍huis ‍en ‍het ‍gebouw ‍gewenst ‍was, ‍en ‍omdat ‍het ‍niet ‍echt ‍deel ‍uitmaakte ‍van ‍het ‍gebouw, ‍werden ‍cementblokken ‍en ‍mortel ‍gebruikt, ‍waardoor ‍deze ‍vorm ‍van ‍constructie ‍mogelijk ‍was ‍om ‍te ‍maken ‍in ‍het ‍vroege ‍voorjaar ‍en ‍de ‍late ‍herfst. ‍Een ‍graafmachine ‍groef ‍een ‍lange, ‍2,5 ‍m ‍diepe ‍sloot ‍die ‍de ‍tunnel ‍werd. ‍Er ‍werd ‍een ‍betonnen ‍sokkel ‍gegoten ‍en ‍versterkte ‍wanden ‍van ‍sintelblokken ‍werden ‍opgetrokken. ‍Een ‍gewelfd ‍betonnen ‍dak, ‍bedekt ‍door ‍een ‍verhullend ‍voetpad, ‍maakte ‍dit ‍project ‍af.


‍Toen ‍de ‍winter ‍echt ‍achter ‍de ‍rug ‍was, ‍werden ‍de ‍fundamenten ‍afgedekt ‍met ‍extra ‍harde ‍steen ‍om ‍als ‍een ‍vochtbarrière ‍te ‍fungeren ‍en ‍de ‍onderste ‍stenen ‍van ‍de ‍bogen ‍werden ‍daarop ‍geplaatst. ‍Vervolgens ‍werd ‍een ‍platform ‍gebouwd ‍dat ‍sterk ‍genoeg ‍was ‍om ‍de ‍tonnen ‍steen ‍op ‍te ‍slaan ‍die ‍bovenop ‍de ‍steunbalken ‍zouden ‍worden ‍geplaatst. ‍Daarna ‍werden ‍de ‍houten ‍boogsteunen, ‍de ‍frames ‍gemonteerd ‍en ‍de ‍gebeeldhouwde ‍stenen ‍van ‍de ‍boog ‍voorzichtig ‍met ‍wiggen ‍geplaatst ‍om ‍een ‍opening ‍te ‍maken ‍voor ‍de ‍mortel. ‍Tussen ‍de ‍boogsteunen ‍werd ‍een ‍versterkte ‍multiplexvloer ‍aangebracht ‍om ‍de ‍granieten ‍plafondstenen ‍op ‍te ‍vangen.


‍Naarmate ‍de ‍dingen ‍vorderden, ‍begonnen ‍de ‍45 ‍cm ‍(1.5 ‍voet) ‍dikke ‍granieten ‍muren ‍omhoog ‍te ‍komen ‍samen ‍met ‍de ‍toren. ‍Er ‍was ‍een ‍zeker ‍gevoel ‍van ‍voldoening ‍toen ‍de ‍kalkstenen ‍bogen ‍en ‍deuren ‍de ‍bouwplaats ‍begonnen ‍te ‍vullen. ‍Toen ‍de ‍houten ‍boogsteunen ‍werden ‍verwijderd, ‍waardoor ‍de ‍gewelfde ‍plafonds ‍van ‍de ‍kelder ‍zichtbaar ‍werden, ‍was ‍er ‍enthousiasme ‍en ‍de ‍overtuiging ‍dat ‍het ‍haalbaar ‍zou ‍zijn ‍om ‍de ‍basis, ‍de ‍onderkeldering ‍tegen ‍2020 ‍te ‍kunnen ‍voltooien.